DÉLKA ŽIVOTA VELKÝCH PLEMEN

05.03.2011 16:47

 

Velké tělo velkých plemen vykonává více práce než tělo malých psů. V průběhu jejich života jsou více zatížené orgány, srdce a klouby, což má následek statisticky kratší délku života.

Pes, který má péči, má tendency žít déle

Zatímco každé velké plemeno má svá zdravotní rizika a vnímavost pro některá onemocnění, veterinární lékaři se shodují v tom, že obezita vede k více život ohrožujícím zraněním a onemocněním u velkých psů, než jakékoliv jiný faktor. V dřívější studii 23.000 psů (velká a malá plemena) na Mark Morris Institute v Kansasu více než

 

bob.jpg

25% z nich mělo nadváhu. A velká plemena měla tendenci mít větší nadváhu, než jiní psi, vzhledem k jejich obtížnosti zachovat pohyb, časté problémy s klouby, jako dysplasie kyčelního kloubu a překrmování.

Typicky, velká plemena jako je německý ovčák, bernardýn, rotvajler, dobrman, labradorský retrívr a zlatý retrívr žijí asi 8 až 10 let (u malých plemen psů je délka života 12 až 14 let). Velký pes je považován za seniora, jakmile dosáhne šesti roků života, takže je dobrou myšlekou sledovat jehokrmení a pohyb v této době.

Zajimavé je, že studie ukázaly, že kastrovaní psi a feny žijí déle. Toto může být proto, že nezměnění psi se toulají častěji, čímž zvyšují pravděpodobnost vzniku onemocnění. Chcete-li svého psa vykastrovat, zeptejte se vašeho veterinárního lékaře, kdy je nejlepší doba pro povedení operace.

Život prodlužující kroky, na kterých se veterinární shodují:

  • Použijte kontrolovaný pro danou etapu života určený krmivový plán pro štěňata, dospělé a seniory k redukci onemocnění a rizika obezity a zlepšují kvalitu života

  • Krmení s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem vlákniny prodlužuje život

  • Krmení dvakrát denně je lepší, než jiná doporučení ke snížení váhy. Ranní porce může být mírně větší než večerní porce.

     

    Řada doplňků – od omega 3 a 6 mastných kyselin po glucosamin chondroitin sulfát – může napomoci redukovat oslabující onemocnění u velkých psů, tím přidávají roky života. Zeptejte se veterinárního výživáře, zda-li preventivní krmné doplňky jsou prospěšné pro vašeho psa.