PREVENCE JE ZÁKLAD

05.03.2011 16:48

 

A přesně tak by se měli chovat ke svému čtyřnohému příteli. Zajímat se o jeho výživu, pohyb, životní podmínky. Toto a mnoho dalšího ovlivňuje totiž jeho zdravotní stav, vitalitu a délku a kvalitu jeho života. Co tedy dělat, aby Vaše zvíře prožilo kvalitní život a dosáhlo co nejvyššího věku? Je to jednoduché. Stačí předcházet rizikům, které ovlivňují organismus Vašeho psa nebo kočky, pravidelně sledovat jeho zdravotní stav a snažit se vyplnit jeho individuální potřeby v každém jeho životním stadiu. Zde je důležité si uvědomit, že základem úspěchu je prevence! Preventivní péče je u zvířat stejně důležitá jako u lidí. Dohled veterináře a pravidelné prohlídky mohou pomoci zlepšit celkové zdraví zvířete, předejít vážným onemocněním a zajistit včasný zásah při prvních příznacích onemocnění. Velká část majitelů však navštěvuje veterináře pouze při výskytu zdravotních potíží nebo jednou ročně kvůli pravidelné vakcinaci. Vakcinace tvoří pouze malou část z celkové preventivní péče o Vaše zvíře. Záleží tedy na Vás, co uděláte pro svého čtyřnohého přítele, aby Vám dělal společníka po mnoho let.

Prevence je snadná, jednoduchá, nezabere mnoho času, není zdaleka tak nákladná jako případné řešení zdravotních potíží a dokážete díky ní předejít řadě vážných zdravotních problémů.

Poskytnout Vašemu zvířeti spokojený a plnohodnotný život znamená zajistit mu následující:
- vyváženou stravu
- aktivní pohyb
- vnitřní rovnováhu
- veterinární prevenci

Vyvážená strava

Správná výživa je jednou z nejvýznamnějších možností jak předcházet zdravotním potížím Vašeho zvířete. Je nezbytné zvolit vysoce kvalitní krmivo, které pokryje veškeré živinové a energetické požadavky a splní individuální potřeby psa nebo kočky. To zajistí udržení dobré tělesné kondice a zdravotního stavu. Je vhodné podávat kompletní krmiva. To jsou taková krmiva, ke kterým není potřeba nic přidávat pro vyplnění všech potřeb. Dále by se při výběru krmiva mělo zohledňovat životní stadium, ve kterém se zvíře nachází. Například štěňata velkých plemen psů budeme krmit jinak než štěňata malých a středních plemen, březí a kojící matky mají naprosto odlišné požadavky na výživu než dospělí jedinci mimo reprodukční cyklus. Dalším faktorem, který je při výběru krmiva potřeba zohlednit je aktivita zvířete. Aktivní, lovečtí nebo pracovní psi potřebují vysokoenergetickou stravu. Oproti tomu vykastrovaní jedinci, kteří jsou méně aktivní, by měli dostávat stravu se sníženým obsahem kalorií a zvýšeným obsahem vlákniny. A v neposlední řadě existuje řada případů, kdy má Váš mazlíček nějaký zdravotní problém, který je nutné řešit speciální dietou po konzultaci s veterinárním lékařem.

 Obrazek

Aktivní pohyb

Každé zvíře by mělo mít tolik pohybu, kolik vyžaduje jeho temperament, zdraví a plemenná příslušnost. Se psem je nezbytné chodit na procházky a věnovat mu svůj čas. Neměli byste zapomínat, že na množství aktivity má vliv plemeno Vašeho psa. Měli byste se pokusit umožnit mu jeho původní využití, případně je nahradit jinou sportovní aktivitou. V dnešní době si můžete zvolit ze široké škály aktivit. Je nezbytné, zvláště pokud žijete se svým zvířetem ve městě, aby ovládalo základní povely z důvodu jeho bezpečnosti a bezpečnosti okolí.

Pozor také na délku a náročnost procházek a dalších aktivit u štěňat. Ta by se měla zatěžovat opatrně a postupně.

Kočky žijící venku se většinou zabaví samy. Kočky žijící v domácnostech je potřeba k pohybu více motivovat. V dnešní době existuje na trhu nepřeberné množství hraček určených pro kočičí mazlíčky, ze kterých si vybere i ten nejnáročnější z nich. Měli byste kočce věnovat svůj čas a hrát si s ní, popřípadě s ní lze jít ven. V tomto případě nezapomeňte na vodítko!

Vnitřní rovnováha

Důležitým faktorem, který může ovlivňovat vznik a rozvoj různých onemocnění a problémů v chování, je stres. Tento, po dlouhá léta zanedbávaný faktor, může způsobit nebo prohloubit řadu patologických procesů. Je potřeba zvířeti zajistit takové podmínky, aby se cítilo dobře. Je třeba mu věnovat dostatečnou péči, zajistit mu optimální životní prostředí, poskytovat mu dostatečné množství podnětů. Majitel by měl být v častém kontaktu se svým zvířetem.

Je nezbytné věnovat se zvířatům již od útlého věku. Štěně je třeba vychovávat již od malinka, pomoci mu zařadit se do Vaší rodinné smečky a stanovit jasná pravidla soužití. Nelze zanedbávat ani kontakt s dalšími psy. Dobrá socializace zajistí, že Váš pes nebude mít problémy při kontaktu s ostatními psy. Při výběru štěněte upřednostňujte štěně z prostředí podobného tomu Vašemu. Pro štěně, které je od narození zvyklé být venku a vy ho budete mít pouze ve svém bytě, je taková změna životního prostředí velmi stresující.

 untitled.jpg

Veterinární prevence

Každé zvíře by mělo být pravidelně sledováno veterinářem. Samozřejmostí je každoroční preventivní vakcinace a podávání antiparazitik. Ale veterinární prevence neznamená pouze toto! Majitel by měl sám sledovat, zda se u jeho zvířete neobjevují příznaky některého onemocnění (např. nechutenství, zvýšená teplota, časté močení, zvracení, průjem, zápach z dutiny ústní atd.). Důležitá součást prevence je sledování tělesné hmotnosti zvířete. Zejména u zvířat, která mají sklony k obezitě.

Proč byste měli podstupovat se svým zvířetem pravidelné preventivní prohlídky? Je to z toho důvodu, že Vám Vaše zvíře neřekne, že má nějaký problém. A s přibývajícím věkem se může zvyšovat i množství zdravotních problémů, které nejsou na první pohled zřejmé. Proto je důležité případné onemocnění včas rozpoznat a tak i následně účinně a rychle léčit. S ohledem na velikost plemene a celkovou kondici zvířete je vhodné domluvit si s veterinářem četnost preventivních prohlídek. U každého jedince by měla být provedena minimálně jedna preventivní prohlídka ročně. U starších jedinců je vhodné opakovat návštěvu veterináře za účelem prevence minimálně dvakrát za rok.