VÝVOJ...

30.06.2011 11:41

První zprávy "bez záruky" o bobtailovi pocházejí (až) z konce 18. století. S moderním šlechtěním se začalo v 80. letech 19. století.
Dějiny bobtaila jako čistokrevného plemene začínají kolem r. 1870. První pes byl vystavován v roce 1865 v Islingtonu v Anglii. Vlastní třída pak byla otevřena v r. 1873 na výstavě v Birminghamu. Byli sem přihlášeni tři nekvalitní psi, protože se chovu bobtailů cíleně nikdo příliš nevěnoval.
První záznamy chovu v knize byly v roce 1875, jen dva roky po založení anglického Kennel Clubu. První známá fena těchto začátků byla Ch. Fairweather, narozena 8. 5. 1898, vyhrála řadu ocenění a její tělo bylo uchováno a je vystaveno v přírodním historickém muzeu v Ringu, Hertfordshire. A. Tilleymu se podařilo zakoupit předka této feny, ale bohužel se mu nepodařilo vyprodukovat žádný výjimečný nový chov.
I přes určitou zanedbanost plemene vykazovali tehdejší psi stále původní přírodní typ, na jehož základě byl stanoven první pokus o standard. Psal se rok 1877 a English Kennel Club zaregistroval první dva psy pod názvem Sheepdog, short-tailed EnglishOba se jmenovali shodně – Bob.

Prvními moderními chovateli se stali Freeman Lloyd, Henry Arthur Tilley a Dr. Eward Keer. Najít vhodné a impozantní psy byl těžký úkol, protože farmáři chovali psy podle výkonu, nikoliv podle zevnějšku, a navíc preferovali psy drobnější, kteří mají menší spotřebu krmení. Nakonec se pár vhodných jedinců našlo v Devonshiru. První skutečný standard byl vypracován r. 1885 rozhodčím exteriéru F. Lloydem, o pár let později ho přepracoval A. Tilley. Původní anglické pojetí podporovalo kravské postavení pánevních končetin, kdežto dnešní bobtailové mají dobře zaúhlená kolena, dlouhé bérce a dokonale rovná hlezna. Kromě exteriérových požadavků se upevňovaly i povahové vlastnosti psů.
V roce 1888 byl založen první anglický klub bobtailů, v r. 1890 plemeno uznal Kennel Club.
Na liverpoolské výstavě v r. 1894 už byly třídy bobtailů velmi dobře obsazeny. Jedním ze známých chovných psů na začátku čistokrevného chovu byl pes "Sir Cavendish", narozený 29. května 1887. Měl mimořádnou výšku 59 cm a vážil 47 kg. Rozhodující čistotu dali chovu psi "Watch Boy" a jeho syn "Young Watch", později "Stilish Boy", "Shepton Hero" a "Brentwood Hero". Jejich jména najdeme vždy v průkazech původu předků pozdějších šampionů.
Chov moderních bobtailů je úzce spjat s  Florence Tilley, která převzala chovatelskou stanici po svém otci. Na přelomu století se její psi dostali do Ameriky, kde byl díky nim vybudován tamní chov bobtailů a kde v roce 1905 vznikl Old English Sheepdog Club of America.

Popularita bobtailů v Americe umožnila plemenu přežití obou evropských světových válek. Protože vázl import nových psů z Evropy, návrat bobtailů na výsluní byl pomalý a dovoz se v podstatě obrátil opačným směrem. Až v 60. a 70. letech se situace výrazně zlepšila. I dnes je z hlediska oživení krevní linie spolupráce s AKC velmi úzká.