ZÁKLADNÍ POVELY

05.03.2011 16:45

Každý pes, který žije v lidské smečce, je chován proto, aby byl lidem užitečný. A aby i vám právě ten váš pes přinášel užitek, vy mu musíte dopřát alespoň základní výcvik. V dnešní době už nemusíte při výcviku pátrat, pracně hledat a zkoušet různé metody, které jsou již za mnoho let odzkoušeny. Lidé už vyzkoušeli mnoho různých výcvikových postupů, metod a ty nejosvědčenější a nejdůležitější dnes tvoří souhrn poznatků, který se odborně nazývá metodika výcviku. Samozřejmě, že každý zkušený kynolog ví, že výcvikové metody a postupy se nedají shodně aplikovat na každého psa a každé plemeno. Proto je velice důležité umět zvolit ten nejvhodnější způsob výcviku. Pro výběr toho nejlepšího způsobu musíte samozřejmě rozumět chování psů, musíte znát jeho přirozené chování, sklony a psychické vlastnosti. Rozeznávat rozdíly v chování svého psa vám pomůže vyvarovat se základním chybám ve výcviku. Je spousta možností a směrů, jak cvičit svého psa a ještě jednou připomínám, není pes jako pes…

Ne každý majitel samozřejmě vyžaduje aby jeho mazlíček přeskakoval obruč jako v cirkuse, aby zvládal překážky nebo dokonce tančil. Základní výcvik je, když pes okamžitě reaguje na povely "ne", "sedni", zůstaň", "ke mně" a tím se stává přijatelným členem nejen vaší rodiny, ale také vašeho okolí. Vaše soužití bude nejen jednodušší, ale také veselejší a přirozenější.
Dnes existuje spousta společností, které nabízejí hodiny výcviku k poslušnosti, díky kterým se váš pes rychleji a jednodušeji zařadí do společnosti. Pokud se do výcviku vrhnete sami, jak se říká na vlastní pěst, měli by jste určitě znát povahu a přirozené chování vašeho psa. Měli by jste vědět jaký je rozdíl mezi nároky na výcvik jezevčíka, německého ovčáka, rotvajlera, dogy… prostě každý "má to své".
My vás samozřejmě nenaučíme jak docílit bezchybného výcviku a dokonalé poslušnosti, ale pro začátek vám nabízíme pár osvědčených rad a zkušeností, jak a čím začít, a bez čeho se při dalším výcviku rozhodně neobejdete. Připomínám jen, že se jedná o již výše zmiňované základní povely, pokud je vy i váš pes zvládnete, můžete se pustit dál.

 

 

Několik zásad

- Před výcvikem nechejte psa proběhnout a vykonat potřebu
- Začněte jednoduššími cviky a pokračujte k těm složitějším
- Stejný cvik nedělejte příliš dlouho
- Výcvik vyžaduje trpělivost a sebeovládání
- Učení by mělo být příjemné pro psa i pro vás
- Necvičte s nemocným psem nebo háravou fenou
- Nikdy netrestejte psa v pokorné poloze vleže na zádech
- Výcvikové pomůcky nedávejte psovi na hraní

Začínejte sami

Nezáleží, jestli začínáte se štěnětem nebo dospělým psem, ale zpočátku musí celý výcvik prováďet jedna osoba, aby byly povely stále stejné. Psa by mohla lehce zmást odlišná intonace hlasu a taky to, že ne všichni jsou stejně důslední a mají stejné nároky. Co jednomu cvičiteli stačí, druhý s tím spokojen nemusí být.

 Jméno

Slyšet na jméno je první věc, kterou se štěně naučí. Musíte na něj mluvit a opakovat jeho jméno, aby se ho brzy naučilo rozeznávat. Když štěně slyší dobře na jméno, můžete začít cvičit základní povely.

Jak dlouho

Délka lekcí by neměla být zpočátku příliš dlouhá. Začněte dvěma až třemi minutami a postupně čas prodlužujte na deset, maximálně patnáct minut. Nechejte psa zvládnout vždy jen jednu věc a nesnažte se ho naučit "všechno" najednou. Až si budete jistí, že plně pochopil každý krok nového cvičení, pak pokračujte dál.

Základní povely

Jako první na řadu přichází "ne"! Což má pro nás lidi mnoho významů "hned s tím přestaň", "nechej to", "neber to", " nechoď tam"… atd. Ovšem štěně nemá slovní zásobu jako my lidé, proto si zvolte skutečně jedno slovo a vždy když štěně něco kouše, dělá co by neměl, jde kam nesmí apod., řekněte důrazně "ne" a povel opakujte spolu s jeho jménem. To vše musíte říct rozkazovacím tónem hlasu a pokud nereaguje, povel opakujte a případně ukažte na věc, kterou má nechat. Když přestane, pochvalte ho a snažte se odvrátit jeho pozornost na něco jiného.
"Ke mně"! nebo "K noze"! Záleží na vás, který z povelů si zvolíte, ale vždy používejte jen jeden. Psa přivolejte v podřepu, plácněte dlaní o stehno, zavolejte na psa jménem a zavelte "ke mně"! Každý příchod náležitě odměňte pochvalou i odměnou. Zpočátku se stává, že i po opakovaném přivolání zajímá psa něco důležitějšího než vaše marné volání. Také si rádi libují ve hře na honěnou, když je voláte - nikdy jej nehoňte, ale naopak se můžete rozběhnout opačným směrem, nebo se schovejte. Když k vám konečně přiběhne, netrestejte ho, aby si nespojoval návrat s trestem.
Naučit psa sednout na povel není až tak složité. U malých psů obvykle stačí říct "sedni"!, položit mu ruku na zadeček a jemně zatlačit dolů. U větších psů je někdy potřeba položit jednu ruku na zadek a druhou na hruď. Když se pes naučí tento povel, následuje "zůstaň"! Pokud se chce zvednout řekněte nejprve "ne"! a potom "zůstaň"!

 Doma je doma

S výcvikem začínejte doma. Až když se pes naučí přijít na zavolání, sedět a zůstat na místě na povel, zkuste dávat tyto povely bez předchozího varování, když volně běhá po zahradě a není ve vaší bezprostřední blízkosti. Ve chvíli, kdy poslechne na povel i za těchto podmínek, můžete je zkusit použít na procházce. Ze začátku bude psa opět rozptylovat vše kolem něj, ale trpělivost a vytrvalost nakonec zvítězí.

Chvalte

Když vás pes neposlouchá, nemusíte ho trestat plácnutím, tón vašeho hlasu stačí k tomu, aby se styděl. Nezapomínejte však také na chválu, která psa vždy potěší a pro výcvik je také nezbytná! Opakování a pochvaly hrají při každém výcviku významnou roli. Jako odměnu můžete také používat pamlsek pro psy. Ze začátku můžete štěně odměnit pokaždé, když poslechne nejjednodušší příkaz a postupně množství odměn snižujte.
Každou "lekci" zakončete povelem, kterému pes rozumí, aby jste ho mohli za správné splnění pochválit. Tím skončí cvičení pro psa šťastně a bude se těšit i na to další.

Pokračujte

Jestliže váš pes zvládne základní povely, můžete pokračovat dále. Od věku čtyř až šesti měsíců lze výcvik praktikovat ve skupinách mladých psů na cvičištích. Pro mladého psa představuje skupina mladých psů určitě důležitou zkušenost. Nezapomeňte, že musíte být vždy důslední, trpělivý a věnovat mu mnoho času.

Pes, kterého zvládáte vy a on ovládá alespoň základní povely a poslušnost se snadněji zařadí jak do smečky lidské, tak psí.

  

puppies.jpg